Mijn kind luistert niet

Positief Opvoeden geeft jou opvoed­ondersteuning

‘Help, mijn kind luistert niet’

Herken je deze uitspaak? Leren luisteren is iets dat alle kinderen kunnen leren. Maar toch gebeurt het natuurlijk dat je kind niet altijd direct doet wat je vraagt. Wanneer dit met regelmaat gebeurt, is het goed om stil te staan bij hoe je instructies geeft aan je kind en hoe je reageert als je kind niet luistert. Alle kinderen hebben duidelijke regels nodig die makkelijk op te volgen zijn. Het is niet reëel om te verwachten dat kinderen altijd meteen doen wat hen gezegd wordt.

Wat wordt er verstaan onder ‘niet luisteren’?

  • Kinderen houden zich niet aan duidelijke regels en afspraken.
  • Er ontstaat discussie over regels.
  • Kinderen luisteren met regelmaat niet of houden zich vaak niet aan de afspraken.

Waarom luisteren kinderen niet?

Als ouders niet direct reageren op ongewenst gedrag van hun kind, leert een kind niet om te luisteren. Kinderen leren dan dat ongehoorzaamheid een goede manier is om ergens mee weg te komen. Veel aandacht voor ongewenst gedrag kan er ook voor zorgen dat dit gedrag blijft voortduren. 

Een kind luistert minder goed als:

  • Er te veel opdrachten en instructies gegeven worden.
  • Er te weining begeleiding is bij de vraag of opdracht.
  • De opdracht nog te moeilijk is voor je kind.
  • Het moment van de instructie verkeerd gekozen is.
  • Het niet duidelijk is wat je van je kind verwacht.

Wanneer een kind niet luistert, verandert dit gedrag niet vanzelf

Veel ouders hebben vragen over het ‘niet luisteren’ van hun kind. Door als ouder rustig maar duidelijk te zeggen wat je verwacht, help je je kind om te leren luisteren. Bij jonge kinderen helpt het vaak ook om een kind te laten kiezen uit twee opties. Je kind leert daarmee uitspreken wat het graag wil en zo kom je niet zo snel in een conflict.

Positief Opvoeden Online helpt ouders wereldwijd succesvol om te gaan met kinderen die niet naar hen luisteren

Met Positief Opvoeden Online krijg jij een gereedschapskist vol opvoedstrategieën. Direct toepasbare tips en tactieken, voor elke opvoedsituatie. Positief Opvoeden is wetenschappelijk onderbouwd en helpt je zoals jij dat wilt.

Wat is Positief Opvoeden?

Positief Opvoeden werkt volgens de Triple P-methode (Positive Parenting Program). Jij bepaalt zelf welke normen en waarden in jouw gezin belangrijk zijn. Positief Opvoeden biedt jou vaardigheden om deze normen en waarden te bereiken. Je leert eenvoudige manieren om ervoor te zorgen dat je kind zich gedraagt zoals jij wilt.

Lees meer over Positief Opvoeden >