Mijn kind heeft driftbuien

Positief Opvoeden geeft jou opvoed­ondersteuning

DRIFTBUIEN

Ineens wordt je kind heel erg boos en laat zich op de grond vallen, wat nu? De eerste keer dat je kind een driftbui krijgt, kun je daar enorm door worden verrast, vooral wanneer de driftbui zich in het openbaar voordoet. Een stampvoetend kind in het openbaar vervoer, of een woedeaanval in de supermarkt, dat wil je als ouder graag voorkomen. Hoe ga je om met de driftbui van jouw dreumes? Hoe kun je je peuter kalmeren?

WAT ZIJN DRIFTBUIEN?

  • Een driftbui is een hevige en impulsieve vorm van boosheid.
  • Driftbuien bij peuters lijken vaak uit het niets te komen.
  • Soms duren ze 20 seconden, maar ze kunnen ook langer aanhouden. Een driftbui kan ook zo weer over zijn.
  • Je kind kan gaan gillen, stampvoeten, over de vloer rollen of de adem inhouden.

WAAROM HEBBEN KINDEREN DRIFTBUIEN?

Driftbuien doen zich voor als een kind boos of gefrustreerd is. Zodra je kind gaat lopen, wil het graag zelf bepalen wat er gebeurt. Als het dan even tegenzit, vinden kinderen het moeilijk om deze tegenslag te verwerken. In deze fase kunnen kinderen veeleisend en koppig zijn, of niet mee willen werken. Temperamentvolle kinderen hebben vaker last van driftbuien.

Peuters raken gefrustreerd als:

  • Dingen niet gaan zoals ze verwacht hadden.
  • Ze vermoeid zijn.
  • Er 'nee' tegen ze wordt gezegd.
  • Ze een moeilijke taak niet kunnen uitvoeren.

Het oplossen van driftbuien bij je kind gaat niet vanzelf

Driftbuien kunnen verminderen door als ouder heel rustig te blijven, want je wilt je kind ook leren om met zijn emoties om te gaan. Het herkennen van probleemsituaties en die voorkomen kan ook helpen. Driftbuien komen vaak voor bij tweejarigen, maar ook bij drie- of vierjarigen.

Positief Opvoeden Online helpt ouders wereldwijd succesvol omgaan met driftbuien

Met Positief Opvoeden Online krijg jij een gereedschapskist vol opvoedstrategieën. Direct toepasbare tips en tactieken, voor iedere opvoedsituatie. Positief Opvoeden is wetenschappelijk onderbouwd en helpt je zoals jij dat wilt.

Wat is Positief Opvoeden?

Positief Opvoeden werkt volgens de Triple P-methode (Positive Parenting Program). Jij bepaalt zelf welke normen en waarden in jouw gezin belangrijk zijn. Positief Opvoeden biedt jou vaardigheden om deze normen en waarden te bereiken. Je leert eenvoudige manieren om ervoor te zorgen dat je kind zich gedraagt zoals jij wilt.

Lees meer over Positief Opvoeden >