Omgaan met angst, boosheid en heftige emoties

Omgaan met emoties, wat houdt dat in?

Omgaan met emoties is een vaardigheid die kinderen kunnen leren. Veelvoorkomende emoties als angst, boosheid, verdriet en teleurstelling voelen vaak niet prettig.

Een veilig en liefdevol gezin en een positieve leeromgeving helpen kinderen en tieners bij het omgaan met hun emoties.

Kinderen hebben positieve interacties en begeleiding nodig, om te leren omgaan met heftige emoties en te leren hoe ze die op een goede manier kunnen uiten. Omgaan met emoties is een belangrijke vaardigheid in het leven. Alle ouders en verzorgers kunnen hun kinderen en tieners helpen om die vaardigheid te ontwikkelen.

Waarom is leren omgaan met emoties belangrijk?

Het leven kent ups en downs. Kinderen hebben goede en minder goede dagen. Ze moeten leren om emoties als verdriet, angst en boosheid te uiten op een manier die niet schadelijk is voor henzelf en voor anderen. Ze moeten ook het vertrouwen ontwikkelen dat ze met deze emoties om kunnen gaan. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst.

Lees het blog over dit actuele onderwerp:
Proberen de media onze emoties te beïnvloeden?

Wat kan het moeilijk maken?

Kinderen hebben liefde en zorg nodig en moeten beschermd worden voor gevaar. Zij hebben dus ouders nodig die betrokken zijn bij hun leven. Maar sommige kinderen worden te veel beschermd. Dat kan ervoor zorgen dat kinderen geen vertrouwen ontwikkelen in hun eigen vermogen om met uitdagingen om te gaan. Ze gaan op hun ouders leunen in plaats van hun eigen onafhankelijkheid ontwikkelen. En als kinderen niet leren omgaan met heftige emoties, zal dat ook lastiger voor hen worden als ze volwassen zijn. Ouders kunnen zorgen voor de juiste balans. Door positieve veranderingen te maken, kunnen ze kinderen ondersteunen bij het omgaan met emoties.

Hoe help ik mijn kind bij het omgaan met emoties als angst, boosheid of verdriet?


  • Eén van de manieren waarop kinderen leren, is door te kijken naar anderen. Ouders kunnen het goede voorbeeld geven. Als ouders soms zelf bezorgd, boos of verdrietig zijn, zien en leren kinderen dat er manieren zijn om daarmee om te gaan. Dat erover gepraat kan worden. Dat je het kunt zien als een uitdaging of kleine tegenslag. Zo leren kinderen dat incidentele tegenslagen een normaal onderdeel van het leven zijn en dat problemen kunnen worden opgelost. En dat helpt hen op de lange termijn. Laat je kind weten dat het mogelijk is om met onprettige en heftige gevoelens om te gaan.
  • Kinderen hebben het nodig om af en toe kleine risico’s, mislukkingen en teleurstellingen te ervaren, waarbij ouders hen net genoeg en tegelijkertijd niet te veel steunen.
  • Hoe jonger een kind is, hoe meer hij of zij jouw emotionele steun en geruststelling nodig heeft. Als een kind oud genoeg is, kun je samen manieren gaan zoeken hoe je kind ZELF met een moeilijke of uitdagende situatie om kan gaan.
  • Je kunt je kind ook helpen bij het ontwikkelen van een gevoel van optimisme en vertrouwen.

Lees meer artikelen over dit actuele onderwerp:

Help je kind bij het omgaan met emoties

Ouders en verzorgers kunnen nieuwe vaardigheden en strategieën leren om met moeilijk gedrag en moeilijke situaties om te gaan. Goede relaties en positieve interacties vergroten de emotionele veerkracht van kinderen en tieners. In heel Nederland zijn er gebieden waar actief Positief Opvoeden, Triple P aan ouders wordt aangeboden.