Gezonde bedtijden zijn gemakkelijker met positieve strategieën!

HELP KINDEREN OM ZOVEEL SLAAP TE KRIJGEN ALS ZE NODIG HEBBEN – OP EEN POSITIEVE MANIER

Als kinderen niet naar bed willen zonder ruzie en gezeur of niet in hun bed blijven liggen, raken ze uiteindelijk oververmoeid. Dat heeft effect op hun algehele gezondheid, hun gedrag en hun leermogelijkheden. Meer leren over slaappatronen en slaapproblemen kan je helpen om vol zelfvertrouwen moeilijkheden rondom slapen te voorkomen. Daarmee kun je de dagelijkse routines soepeler laten verlopen, zodat iedereen beter kan slapen.

WAT ZIJN VEELVOORKOMENDE BEDTIJD- EN SLAAPPROBLEMEN?

  • Peuters en kinderen die niet naar bed willen, kunnen treuzelen of redenen bedenken om niet te hoeven slapen.
  • Sommige kinderen proberen hun bedtijd uit te stellen, door te zeggen dat ze niet moe zijn of door te vragen om nóg een verhaaltje.
  • Kinderen kunnen instructies negeren, klagen of weigeren om naar bed te gaan. Of gaan onophoudelijk roepen als ze eenmaal in bed liggen.
  • Sommige kinderen willen alleen slapen als het niet in hun eigen bed is of komen ‘s nachts uit bed om bij iemand anders in bed te kruipen.

WAT ZIJN DE OORZAKEN VAN SLAAPPROBLEMEN?

Het is voor kinderen van belang om een gezond en zelfstandig slaappatroon te ontwikkelen. Een vast en rustig bedtijdritueel is hierbij erg belangrijk. Je kind kan bang zijn of nog erg druk van een spel of activiteit.

Leren om zelf in slaap te vallen kost vaak oefening en niet ieder kind is hetzelfde. Soms kan een tijdelijk slaapprobleem ontstaan als een kind niet lekker is of als een kind opgewonden, overprikkeld of gestrest is. Zo’n tijdelijk slaapprobleem kan een nieuw en blijvend patroon worden. Als een kind niet naar bed wil, reageren ouders (zonder dat te willen) al snel met discussies, ruzies en het onbedoeld belonen van het slaapvermijdende gedrag van hun kind. Kinderen houden van duidelijke grenzen en gaan waarschijnlijk sneller rustig slapen als er een consequent slaapritueel is.

Eenvoudige stappen voor een beter slaapritueel

Er zijn positieve oplossingen om een moe en huilerig kind te helpen en om slaapproblemen te voorkomen. Met een positief plan en de juiste vaardigheden en strategieën, zorg je ervoor dat het hele gezin een goede nachtrust krijgt. Iedereen is dan blijer en gezonder!

Positief Opvoeden Online helpt ouders wereldwijd succesvol omgaan met slaapproblemen

Met Positief Opvoeden Online krijg jij een gereedschapskist vol opvoedstrategieën. Direct toepasbare tips en tactiek, voor elke opvoedsituatie. Positief Opvoeden is wetenschappelijk onderbouwd en helpt je zoals jij dat wilt.

Wat is Positief Opvoeden?

Positief Opvoeden werkt volgens de Triple P-methode (Positive Parenting Program). Jij bepaalt zelf welke normen en waarden in jouw gezin belangrijk zijn. Positief Opvoeden biedt jou vaardigheden om deze normen en waarden te bereiken. Je leert eenvoudige manieren om ervoor te zorgen dat je kind zich gedraagt zoals jij wilt.

Lees meer over Positief Opvoeden >