DE VIJF BASISPRINCIPES VAN POSITIEF OPVOEDEN

Positief Opvoeden maakt opvoeden gemakkelijker en leuker voor jou én je kinderen. Bij deze opvoedmethode leer je goed te communiceren met je kind en de relatie met je kind nog meer te versterken. Je kind leert om te gaan met zijn of haar emoties en te luisteren naar wat je vraagt. Hierdoor kan je kind zich optimaal ontwikkelen.

Positief Opvoeden is ook goed voor jou als ouder. Het helpt je om je zelfverzekerder te voelen als ouder en het vermindert stress. En waarschijnlijk zul je minder discussies met je partner hebben over opvoeden. Kinderen die door middel van Positief Opvoeden opgevoed worden, ontwikkelen zich optimaal. Ze voelen zich goed over zichzelf. Ze volgen instructies op. Daarnaast is de kans op emotionele en gedragsproblemen op latere leeftijd kleiner.

Klinkt goed toch?
Positief Opvoeden is gebaseerd op vijf basisprincipes:

1. KINDEREN EEN VEILIGE EN STIMULERENDE OMGEVING BIEDEN

Kinderen die lekker bezig zijn, vervelen zich niet en lopen minder kans gedragsproblemen te ontwikkelen. En wanneer je huis veilig is ingericht, hoef je minder te verbieden. Creëer dus een veilige omgeving waarin je kinderen zich kunnen ontwikkelen.

2. KINDEREN LATEN LEREN DOOR POSITIEVE ONDERSTEUNING

Positieve aandacht en aanmoediging door het geven van een complimentje motiveert een kind om nieuwe dingen te leren en zich te ontwikkelen. Als je kind naar je toekomt en iets vraagt of wil vertellen, stop dan waar je mee bezig bent en neem even de tijd, al is het maar een paar minuutjes.

3. AANSPREKENDE DISCIPLINE gebruiken

Heldere instructies geven en snel reageren is belangrijk wanneer een kind zich niet goed gedraagt. Spreek ook een paar duidelijke regels af.

4. REALISTISCHE VERWACHTINGEN HEBBEN

Ieder kind is uniek en ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Een kind hoeft niet perfect te zijn; ieder kind maakt fouten en doet dat meestal niet met opzet. En dat geldt net zo goed voor ouders.

5. GOED VOOR JEZELF ZORGEN ALS OUDER

Het gaat allemaal om de juiste balans. Het is ook belangrijk om voldoende tijd voor jezelf te nemen, zoals sporten of tijd met je vrienden. Ouders die zich goed voelen hebben zo meer energie voor hun kinderen.

Positief Opvoeden werkt!

  • Positief Opvoeden, Triple P is geen standaard programma dat voor iedereen hetzelfde is. Er zijn individuele sessies, lezingen, workshops en persoonlijke cursussen of groepscursussen.
  • Positief Opvoeden, Triple P kent meer dan 20 verschillende aanbiedingsvarianten. Zo kan voor elk gezin de juiste match worden gevonden.

  • Positief Opvoeden, Triple P bestaat uit 17 interventies die ouders ondersteunen bij de opvoeding van hun kinderen.
  • Ouders die Positief Opvoeden, Triple P gebruiken hebben minder stress en hebben minder last van depressieve gevoelens (Journal of Primary Prevention, 29, 197-222.)
  • Positief Opvoeden, Triple P heeft gefungeerd als basis voor drie televisieseries, waaronder de hooggewaardeerde Britse serie "Driving Mum and Dad Mad".

WETENSCHAPPELIJKE ONDERBOUWING

Positief Opvoeden is één van de weinige opvoedmethodes die is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Positief Opvoeden is in meer dan 30 jaar tijd getest in duizenden gezinnen. Er zijn ruim 250 internationale onderzoeken en studies die aantonen dat het werkt, in verschillende culturen, sociaaleconomische groepen en in verschillende gezinsstructuren.

Hier vind je een aantal artikelen welke zijn gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften.

Dit is wat ouders zeggen over Positief Opvoeden:

Meagan, moeder van een 5-jarige

"Mijn man en ik geloofden niet in opvoedcursussen, door Positief Opvoeden denken wij daar nu heel anders over."

Thomas, vader van een 11-jarige

"Positief Opvoeden biedt simpele tips die een heel groot verschil maken."

Joke, moeder van een 11-jarige

"Positief Opvoeden is een opvoedmethode die voor ons echt werkt."

Marco, vader van een 12-jarige

"Ik en mijn zoon zijn vrienden geworden. Het is echt een fantastische ervaring."

Duong, vader van een 9-jarige en een 5-jarige

"Ik ben Vietnamees van oorsprong en de methode respecteerde mijn cultuur. Niets dat ik heb geleerd ging tegen onze cultuur in."

Simone, moeder van een 6-jarige

"Wij zijn heel enthousiast over de aanpak van Positief Opvoeden, Triple P. Het is soms zo simpel, maar je moet het maar net weten."