Meest gestelde vragen

Wat is Positief Opvoeden?

Hulp bij het opvoeden is onmisbaar voor iedere ouder of verzorger. Positief Opvoeden is er om jou die hulp te bieden.
Positief Opvoeden werkt volgens de Triple P-methode (Positive Parenting Program). Jij bepaalt zelf welke normen en waarden in jouw gezin belangrijk zijn. Positief Opvoeden biedt jou vaardigheden om deze normen en waarden te bereiken. Je leert eenvoudige manieren om ervoor te zorgen dat je kind zich gedraagt zoals jij wilt.
Eigenlijk krijg je een gereedschapskist vol ideeën en opvoedstrategieën. Jij kiest de opvoedstrategieën die je nodig hebt. En jij bepaalt hoe je die kunt gebruiken. Positief Opvoeden helpt je op de manier zoals jij dat wilt. Lees meer over Positief Opvoeden.

Hoe weet ik of het echt werkt?

Positief Opvoeden, Triple P is één van de weinige opvoedmethodes die is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Positief Opvoeden is in meer dan 30 jaar tijd getest in duizenden gezinnen met verschillende culturen en verschillende gezinssituaties. Er zijn ruim 250 internationale onderzoeken en studies die aantonen dat het werkt, in verschillende culturen, sociaaleconomische groepen en in verschillende gezinsstructuren.

Je kunt wetenschappelijke artikelen over Positief Opvoeden lezen.

Is opvoeden niet een proces dat wij van nature al weten?

De meeste mensen doen toch ook een zwangerschapscursus? We hebben geen ervaring met opvoeding als we een kind krijgen.  Ouders weten vaak niet precies wat het beste werkt bij opvoeden. Vaak gebruiken ze dezelfde opvoedmanieren als hun eigen ouders of vrienden of zoeken tips via Google. Positief Opvoeden gelooft dat kinderen opvoeden de belangrijkste taak ter wereld is. Uit jarenlange analyse blijkt dat alle ouders gelijke doelen hebben: ze willen gezonde en gelukkige kinderen en ze willen minder stress ervaren. De simpele tips van Positief Opvoeden helpt ouders om deze doelen sneller en makkelijker te bereiken.

Waar komt Positief Opvoeden vandaan?

Positief Opvoeden werkt volgens de Triple P-methode. Triple P staat voor Positive Parenting Program. De grondlegger van Triple P is Prof. dr. Matt Sanders. Hij is professor in de klinische psychologie en directeur van het Parenting and Family Support Centre van de Universiteit van Queensland, Australië.

In meer dan 40 jaar heeft professor Sanders een internationale reputatie opgebouwd voor het uitvoeren van hoogwaardig onderzoek dat is vertaald in de simpele en praktische programma’s van Triple P, gericht op opvoedvragen en gedragsproblemen bij kinderen en het helpen versterken van gezinnen. Het opvoedprogramma Triple P van professor Sanders heeft al ruim vier miljoen kinderen en hun families over de hele wereld geholpen.

Triple P heeft vele internationale prijzen gewonnen, waaronder, de Australian Heads of Government National Violence Prevention Award.

Vandaag de dag zijn er meer dan honderden onderzoekers aan verschillende internationale universiteiten en organisaties, die voortdurend wetenschappelijk onderzoek doen naar programma’s van de Triple P-methode.

Moeten beide ouders een cursus Positief Opvoeden volgen?

Het is fijn als beide ouders de opvoedcursus volgen, maar dit is niet noodzakelijk. Positief Opvoeden is ook effectief als een ouder dit alleen doet. Gezinnen waarvan beide ouders deelnemen hebben het voordeel dat zij thuis als een team kunnen werken om het gedrag van hun kinderen te beïnvloeden. Samen deelnemen kan leiden tot betere onderlinge communicatie, minder discussies en meer wederzijds begrip en ondersteuning. Maar ook als alleen één van de ouders kan deelnemen, levert Positief Opvoeden, Triple P, veel op.

Kan Positief Opvoeden ook grootouders, pleegouders en andere verzorgers helpen?

De Positief Opvoeden principes zijn van toepassing op iedere (mede-) opvoeder.

Positief Opvoeden Online lijkt mij een intensieve cursus. Kan ik dit wel aan?

De online opvoedcursus bestaat uit 8 modules. Per module ben je 30 minuten tot een uur bezig. Daarbij kijk je stukjes film, word je af en toe gevraagd een oefening te maken en houd je een persoonlijk werkboek bij waarin je je eigen doelen formuleert en deze direct toepast in de praktijk. Deze interactieve activiteiten zorgen ervoor dat de stof die je leert goed blijft hangen zodat je er daadwerkelijk profijt van hebt.

Ik ben heel erg geïnteresseerd in Positief Opvoeden Online, maar ik vraag me af of de cursus goedkoper aangeboden kan worden.

De opvoedcursus kost 85 euro. Dit lijkt voor sommigen misschien duur, maar dat is het niet. Wanneer je met een pedagoog een afspraak maakt over je opvoedprobleem, kan dit rond de 100 – 150 euro per uur kosten. Positief Opvoeden is velen malen goedkoper, namelijk omgerekend ongeveer 8 euro per uur. Daarbij heb je 12 maanden lang toegang tot je account en kun je delen van de opvoedcursus nogmaals herhalen wanneer je maar wil. Daarbij bepaal je zelf het tempo, tijdstip en het moment waarop je de cursus volgt. Sommige gemeentes of organisaties bieden de online cursus kosteloos aan. Vraag er naar bij je gemeente of wijkteam.

Wie kunnen er allemaal Positief Opvoeden aanbieden?

Om ouders te adviseren in Positief Opvoeden moeten professionals een officiële Triple P-training hebben afgerond en hiervoor gecertificeerd zijn. Check altijd de kwalifitcaties van de persoon die je begeleidt.