Tijd nemen voor jezelf: goed voor jezelf
zorgen en positief opvoeden

Wat is goed voor jezelf zorgen?

Goed voor jezelf zorgen gaat over wat je doet om goed voor jezelf te zorgen, zodat je je fysiek, sociaal, mentaal en emotioneel goed voelt. Het gaat om de keuzes die je maakt en wat je doet om te ontspannen, op te laden en je goed te voelen.

Goed voor jezelf zorgen helpt je op een rustige manier omgaan met je kinderen. Maar dat is niet het enige. Je geeft kinderen daardoor ook een prachtig voorbeeld hoe je voor jezelf en voor anderen kunt zorgen. Goed voor jezelf zorgen is één van de kernprincipes van Positief Opvoeden, Triple P.

Er zijn allerlei manieren om voor jezelf te zorgen. En het hoeft niet eens veel tijd te kosten. Het hoeft ook niet duur te zijn of moeilijk in te passen in je toch al overvolle agenda. Korte momenten en activiteiten van zelfzorg, kunnen samen een groot verschil maken.

Waarom is goed voor jezelf zorgen zo belangrijk voor ouders?

Ouderschap kan zwaar zijn. Er wordt veel gevraagd van je tijd en energie.

Voor jezelf zorgen helpt om je ontspannen, rustig en positief te voelen, vooral als het druk is. Het kan ook helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen en liever te zijn voor jezelf bij fouten of tegenslagen.

Tegelijkertijd kijken kinderen naar hun ouders en leren ze van wat ze zien. Door goed voor jezelf te zorgen, kun je laten zien hoe je rustig kunt reageren in moeilijke situaties.

Lees meer >>

Waarom is goed voor jezelf zorgen soms moeilijk?

De meeste ouders hebben veel verschillende taken. Misschien vind je het moeilijk om tijd vrij te maken om voor jezelf te zorgen. Of het voelt als nog iets erbij in je toch al overvolle agenda.

Misschien zie je goed voor jezelf zorgen als een luxe of voel je je egoïstisch als je je eigen behoeften op de eerste plaats zet. Soms zijn de dingen die je deed om te ontspannen en op te laden vóórdat je kinderen kreeg, niet meer zo gemakkelijk om te doen. Of misschien wel onmogelijk.

Het komt vaak voor dat ouders het gevoel hebben dat zelfzorg een extraatje is, iets wat niet meer kan, maar het is een essentieel onderdeel van rustig en positief ouderschap.

Hoe zorg ik beter voor mezelf?


Je hoeft niet van alles te veranderen om goed voor jezelf te zorgen.

Kleine aanpassingen die passen in je leven en die goed voelen, maken samen een groot verschil. Elk moment en elke dag kun je kleine dingen doen die goed zijn voor jouw welbevinden. Na een tijdje kunnen dat nieuwe positieve gewoontes worden.

Bijvoorbeeld: naar buiten om te wandelen, een paar keer langzaam en diep ademhalen, een vriend(in) bellen om even bij te praten of misschien past een groepsactiviteit of teamsport bij je. Je kunt ook lekker op de bank met een kopje koffie of thee een boek lezen of gewoon een moment even helemaal niks.

Lees meer >>

Hoe kan ik liever voor mezelf zijn als opvoeden zwaar voelt?

Een andere vorm van zelfzorg is lief zijn voor jezelf, dus lief en begripvol zijn voor jezelf als je fouten maakt of als je je niet goed genoeg voelt.

Opvoeden kan lastig zijn en het is normaal om je soms moedeloos te voelen of kritisch te zijn op jezelf. Maar hoe liever je bent voor jezelf, vooral als het tegenzit, hoe beter je je zult voelen over het ouderschap. En lief zijn voor jezelf inspireert kinderen vaak om hetzelfde te doen.

Lees meer >>

Hoe laat jij je hele gezin opbloeien?

Wil je ook je opvoeddoelen bereiken? Dat kan met de opvoedstrategieën van Positief Opvoeden, Triple P. Dat is het meest onderzochte opvoedprogramma ter wereld. Meer dan 35 jaar is het wetenschappelijk onderzocht en honderden onderzoeken laten zien dat het voor de meeste gezinnen werkt. Krijg meer zelfvertrouwen als ouder, maak het gezinsleven minder stressvol en help je kind zich te ontwikkelen.