Emotioneel welzijn is gebaseerd op een stabiele omgeving

Je geliefd en beschermd voelen helpt de hersenontwikkeling

OPBOUWEN VAN De hersenstructuur

Om een huis goed te bouwen, is een stevige fundering onmisbaar. Voor de ontwikkeling van de hersenen van een kind is een stevige fundering óók erg belangrijk. Een stabiele omgeving en een veilig gevoel helpen hierbij. Een veilige, rustige, zorgzame en positieve omgeving waarin leren wordt gestimuleerd is belangrijk en helpt de hersenen om goed te groeien.

Waarom is een stabiele omgeving belangrijk?

  • De emotionele, mentale en lichamelijke gezondheid van kinderen hangen met elkaar samen.
  • Een combinatie van lichamelijke en emotionele factoren helpt om een gezonder brein te ontwikkelen.
  • Kinderen ontwikkelen zich beter met een liefdevolle, rustige en evenwichtige opvoeding.
  • Op speciale momenten in het jaar, vooral als alles net een beetje anders gaat dan anders, zijn er manieren om alles rustig en positief te houden.

Eenvoudige gezinstradities zijn veel meer dan alleen plezier

Het is goed om samen plezier te maken met gezinstradities als grapjes maken, elkaar verhalen vertellen, samen foto's bekijken, herinneringen ophalen en samen eten. Sommige dagelijkse rituelen en routines helpen bovendien om het leven gemakkelijker te maken. Maar die kleine dagelijkse momenten hebben nog veel meer betekenis:

  • Net als positieve interacties, helpt een stabiel en veilig gevoel bij de ontwikkeling van de hersenen.
  • Stress en verstoringen kunnen een negatief effect hebben. Vaste ritmes, rituelen en vertrouwde dingen helpen om stress te verminderen.
  • Speciale gezinsmomenten versterken de onderlinge relaties. Dat is belangrijk voor het emotionele welzijn.
  • Culturele en gezinstradities stimuleren ook onderlinge verbondenheid.

Met andere woorden: eenvoudige gezinstradities kunnen het emotionele welzijn van kinderen en tieners vergroten. Lees meer waarom dat nú een belangrijk onderwerp is.

Help je kind zich te ontwikkelen door meer te begrijpen

Het is fijn om de ontwikkeling en het gedrag van je kind beter te begrijpen. Positief Opvoeden Online kan je hierbij helpen, zelfs zonder dat je het huis uit hoeft. De oplossingen en tips van Positief Opvoeden helpen je om het gedrag en de behoeften van kinderen te begrijpen. Je kiest zelf welke tips je wil gebruiken in jouw situatie.

Meer dan 4 miljoen kinderen en hun gezinnen zijn geholpen door Positief Opvoeden!

Begeleid de ontwikkeling van je kind of tiener op de manier zoals jij wilt en als de ouder die jij graag wilt zijn. Dit kan met de tips en oplossingen van Positief Opvoeden. Positief Opvoeden, Triple P, is wereldwijd het meest onderzochte opvoedprogramma. Het wordt over de hele wereld gebruikt en kan ook voor jou werken. En nu is het online beschikbaar!

Wat is Positief Opvoeden?

Positief Opvoeden werkt volgens de Triple P-methode (Positive Parenting Program). Jij bepaalt zelf welke normen en waarden in jouw gezin belangrijk zijn. Positief Opvoeden biedt jou vaardigheden om deze normen en waarden te bereiken. Je leert eenvoudige manieren om ervoor te zorgen dat je kind zich gedraagt zoals jij wilt.

Lees meer over Positief Opvoeden >