Een sterke band opbouwen Op elke leeftijd en in elke fase

Wat is verbinding?

Je gezien voelen. Je geliefd voelen. Je erkend, veilig en begrepen voelen.

Kinderen willen in elke fase van hun leven verbinding voelen. En dat hebben ze ook echt nodig. Voor ouders en verzorgers is een sterke band met hun kind opbouwen één van de krachtigste manieren om hun ontwikkeling en welzijn te versterken.

Het gaat niet alleen over fysieke aanwezigheid. Je kunt ook emotioneel beschikbaar zijn. En dat betekent niet dat die verbinding elke keer perfect moet zijn. Of dat je vele uren achter elkaar aan die band moet werken.

Een sterke band met kinderen gaat net zo goed om al die kleine momentjes die samen een blijvende, positieve impact hebben.

Waarom is verbinding zo belangrijk?

Verbinding met kinderen heeft een diepe impact op hun leven. Deze versterkt hun ontwikkeling, sociale vaardigheden en zelfvertrouwen. Ze kunnen ook beter omgaan met lastige situaties en heftige emoties. Het helpt ze ook vaardigheden te ontwikkelen waar ze hun hele leven lang profijt van hebben.

Verbinding geeft kinderen een veilig en geborgen gevoel. En dat is essentieel voor hun algemene welzijn.

Een sterke band met ouders en verzorgers legt een stevige basis waarop ze vol vertrouwen de wereld durven te ontdekken, ook al ben je er niet bij. Het bepaalt ook hun kijk op de wereld en hun relaties met andere mensen.

Welke uitdagingen kun je tegenkomen?

Als ouder of verzorger is het niet altijd makkelijk om een band op te bouwen met je baby, kind of tiener.

Soms brengt het leven hindernissen met zich mee. Of we hebben het te druk om echt aanwezig te zijn. En soms worstelen we met de opvoeding of moeilijkheden op persoonlijk of professioneel vlak. Dat maakt het moeilijk om verbinding te maken of te houden.

Het kan helpen om verbinding te zien als een reeks kleine dingen of momenten, in plaats van één grote opdracht om te volbrengen. En het is nooit te vroeg of te laat om aan die band te werken.

Hechting met je baby

Een baby verandert je leven. Het is volkomen normaal dat je je wel eens overweldigd voelt. Want samen met de baby wordt er ook een ouder geboren. Jij leert je baby kennen en je baby leert jou kennen. En samen ga je nog veel leren en ontdekken!

Er zijn eenvoudige manieren om de band met je baby te versterken. Lees er alles over in ons artikel: Hechting met je baby: werken aan verbinding

Een band opbouwen met kinderen

Van simpelweg luisteren naar kinderen en interesse tonen in hun leven, tot liefdevol grenzen stellen en consequent zijn. Door regelmatig op een positieve manier de verbinding te zoeken help je je kind om niet alleen nu maar ook later gelukkiger in het leven te staan.

Ontdek eenvoudige manieren om een sterke band met je kind op te bouwen. Lees er alles over in ons artikel: Vijf manieren om een betekenisvolle band met kinderen op te bouwen

Verbonden blijven met tieners (10-16)

Het kan een hele uitdaging zijn om verbinding te maken met kinderen die in een nieuwe leer- en ontwikkelingsfase komen en zelfstandiger worden. Het goede nieuws? Er zijn manieren om communicatie te stimuleren, vertrouwen op te bouwen en jullie band sterk te houden.

Ontdek hoe je verbonden blijft zonder aan hun zelfstandigheid te komen. Lees meer: Tact, timing, echt luisteren: communiceren met tieners

Werk aan sterke, positieve relaties in je gezin

Bereik je opvoedingsdoelen met de toolkit met oplossingen en strategieën van Triple P. Het Triple P Positive Parenting Program® is het meest onderzochte opvoedingsprogramma ter wereld. Meer dan 40 jaar wetenschappelijk onderzoek, honderden klinische onderzoeken en praktijkstudies bewijzen dat het werkt. Krijg als ouder meer zelfvertrouwen, breng meer rust in je gezinsleven, ontwikkel de levensvaardigheden van je kind en help het zijn volle potentieel te bereiken.