Hoe het begon

Professor Matt Sanders herinnert zich nog de pijn en de schaamte op het gezicht van een moeder toen haar vijfjarige zoontje, tijdens een gesprek, een plastic speelgoed-grasmaaier naar haar hoofd gooide. Dit was 30 jaar geleden.

"Als er niets zou gebeuren, zou het kind serieuze gedragsproblemen ontwikkelen en je kon zien dat dit een grote invloed had op het hele gezin," zegt professor Sanders. "De moeder was depressief en de ouders maakten ruzie over hoe ze het beste met het kind om konden gaan. Het viel me op dat veel ouders in de wereld hun kinderen opvoeden zonder goede informatie hierover."

Het was na het gesprek met deze moeder, en soortgelijke gesprekken met andere ouders, dat Professor Matt Sanders en zijn collega's van het 'Parent and Family Support Centre' van de Universiteit van Queensland, Australië, startten met de ontwikkeling van een effectief opvoedprogramma. Na decennia van diepgaand onderzoek, kreeg Triple P in 1992 zijn naam, Positive Parenting Program® (Triple P) en inmiddels wordt het programma in meer dan 24 landen wereldwijd gebruikt.