child's crayon drawing of monster under the bed

Wat te doen tegen nachtmerries bij jouw kind(eren)?

Of je het je wel of niet herinnert dat je je als kind onder de dekens verstopte, het is een feit dat de nacht eng kan zijn voor jonge kinderen. Als baby worden veel kinderen gewiegd of gevoed totdat ze in slaap vallen en dan voelen ze zich veilig en getroost. Ze kunnen in een wiegje slapen in of bij de kamer van hun ouders.

Maar wanneer het tijd is dat ze alleen slapen, vooral in een nieuw bed of een andere kamer, kunnen verbeelding en angst samen leiden tot nachtmerries en slechte dromen. Mysterieuze monsters, buitenaardse indringers of 'slechte mensen' komen vaak voor in de belevingswereld van jonge kinderen.

HOE VAAK KOMT HET VOOR?

Meer dan een derde van alle kleuters zal minstens één keer in de twee weken een nachtmerrie krijgen, en het komt het meest voor bij kinderen in de leeftijd van 3 tot 5 jaar. Kinderen krijgen vaak laat in de nacht of in de vroege ochtend last van nachtmerries.

We weten nog niet alles over de oorzaak van nachtmerries, maar ze kunnen voorkomen vanwege verontrustende gebeurtenissen gedurende de dag of een verstoring van de normale slaaproutine van jouw kind. Enge verhalen, video's of tv-shows, of luid, actief spel net voor het slapengaan zijn niet nuttig.

Als je kind steeds weer dezelfde nachtmerrie heeft, is het belangrijk om overdag met hem of haar te praten om te zien of er iets aan de hand is.

CONTROLEER JE EIGEN ANGSTEN

Wanneer een kind wakker wordt na een nachtmerrie, kunnen ze zich bang en boos voelen, en dit kan ook verontrustend zijn voor jou als ouder. Om extra angst voor de situatie te voorkomen, is het belangrijk dat je je op je gemak voelt zodat je weet om te gaan met de nachtmerries van jouw kind.

Het idee is om ondersteunend te werk te gaan en ze niet te verontrusten. Leg hen uit dat wat er in een droom gebeurt hen niet kan schaden, zonder in discussie te gaan over de vraag of het 'echt' was of niet (kinderen kunnen nachtmerries als 'echt' ervaren). Je kunt ook een nachtlampje proberen of ontspanningstechnieken leren om met jouw kind te oefenen en deze zo nodig gebruiken.

MOET IK MIJ ZORGEN MAKEN?

Terugkomende nachtmerries kunnen een teken zijn van nood of diepere emotionele problemen. Zoek altijd professionele hulp als je kind:

  • Een probleem heeft waar je niet doorheen kunt werken;
  • Meer dan één nachtmerrie heeft in een periode van 4 maanden;
  • Overdag last heeft van angsten.

Omgaan met nachtmerries is niet leuk, maar het hoort bij het ouderschap en het is een fase die niet voor eeuwig zal duren. Door meer te weten over hoe je met dit soort problemen om moet gaan, heb je al een voorsprong op het spel.

Lees meer over het onderwerp slaapproblemen >

img-blog-banner-slaapproblemen.png