200324_TPI_Blog_Image_thuiswerken_NL_600x400px.jpg

Thuis werken en opvoeden combineren: een pittige taak

Het klonk eenvoudig, iedereen gaat zoveel mogelijk thuiswerken. Maar thuiswerken, tegelijk voor je kinderen zorgen en ook nog de verantwoordelijkheid hebben voor hun schoolactiviteiten, dat is niet niks. Hoe kun je dit het handigst aanpakken en hoe hou je het vol? In dit artikel staan een aantal praktische tips voor ouders om thuiswerken en opvoeden te kunnen combineren.

Gezinsroutine

Hou een dagplanning aan. Jullie zijn nu wel de hele dag samen, maar er moeten gewoon werk en schoolactiviteiten gedaan moeten worden. Probeer de tijden waarop je normaal eet en slaapt mogelijk aan te houden, daarmee houd je structuur in de dag. Plan tijd voor schoolwerk, spelen en schermtijd op basis van jouw thuiswerkzaamheden. Probeer met hele jonge kinderen hulp in te schakelen van partner, familie of buren, omdat zij vrijwel continue toezicht nodig hebben. Bij tieners kan het vooral belangrijk zijn om de motivatie voor schoolwerk te behouden, het is immers geen vakantie.

Gezelligheid en taken in huis

Werk- en schoolactiviteiten zijn belangrijk, maar gezelligheid binnen het gezin is ook belangrijk. Probeer leuke dingen samen te doen. Kijk bijvoorbeeld samen een leuke film of maak een wandeling. Probeer weer samen te eten, zeker als dat de laatste tijd in de hectiek van het drukke leven niet mogelijk was. Met tieners kan samen koken ook nog eens hartstikke leuk zijn. Bij jongere kinderen kan je samen de opknappen of het berghok schoonmaken, daar kunnen zij soms ook nog iets van leren.

Leren van goede en slechte momenten

Zoals je misschien al hebt gemerkt, kan niet iedere dag goedgaan. De meeste gezinnen hebben inmiddels wel een 'slechte' dag gehad. Geen paniek, dat hoort erbij. Dit is een nieuwe situatie die nieuwe dingen van ouders en kinderen vraagt. Kijk daarom aan het einde van de dag even terug. Wat ging er goed en hoe kwam het dat goed ging? Wat heb je gedaan dat het zo verliep? Wat ging er niet goed en waarom ging het niet goed? Wat kun je morgen anders doen?

Actieplan

Goede en slechte momenten geven inzicht in hoe je dingen aan kunt pakken en wat goed werkt in jouw gezin en bij jouw kinderen. Pas je gezinsroutine daar op aan. Dit kan betekenen dat je 's avonds iets langer doorgewerkt als de kinderen slapen, als je merkt dat het 's middags niet lukt omdat zij dan echt aandacht nodig hebben. Probeer ook de risico momenten in de dag te herkennen. Vaak hangen die samen met honger of vermoeidheid, of teveel schermtijd. Als je weet waar de risico momenten zitten, kun je je daar op voorbereiden.

Hoe hou je het vol?

Zorg ervoor dat je regelmatig even ontspant. Dat kan heel eenvoudig door even rustig te gaan zitten en diep in en uit te ademen. Dit kan ook samen met je kinderen. Ook een wandeling kan heel ontspannend werken. Vorm samen met je partner, familie of vrienden een team. Ondersteun elkaar zoveel mogelijk. Niet alleen praktisch, maar ook steunend door met elkaar te praten, lachen en huilen via telefoon of videobellen. Onthoud dat we allemaal in deze situatie zitten. Maak er daarom het beste van.