iStock-1334849434.jpg

Goed voor jezelf zorgen: een positieve kracht

AANDACHT VOOR JEZELF

Stel je eens voor dat je goed voor jezelf zorgt.

Je zorgt voor je lichaam, je gedachten, je emoties en je sociale leven.

Het ouderschap is druk, maar je houdt ook rekening met je eigen welbevinden en met wat je zelf nodig hebt. Hoe zou dat voelen?

Zou het niet heerlijk zijn als je lekker ontspannen was, zodat je rustig en positief kan reageren als er iets vervelends gebeurt?

Als jij zorgt voor je eigen welbevinden en doet waar jij behoefte aan hebt, dan maakt dat een groot verschil. En daar gaat zelfzorg over.

Opvoeden voelt veel gemakkelijker als je goed voor jezelf zorgt. Kinderen hebben daar ook profijt van. Niet alleen maar doordat jij rustiger op hen reageert, maar ook omdat ze naar jou kijken. Ze leren van jou. Ze gaan begrijpen hoe ze ook goed voor zichzelf kunnen zorgen. Het is dus een win-win voor iedereen.

Goed voor jezelf zorgen is één van de belangrijkste ‘cadeaus’ die je jezelf kunt geven. Het kan je veerkracht, je geduld en je positiviteit als ouder een oppepper geven. En het hoeft niet duur te zijn of veel tijd te kosten. Begin met kleine, realistische stappen.

VIND JE HET MOEILIJK OM GOED VOOR JEZELF TE ZORGEN? DAN BEN JE NIET DE ENIGE

Er worden enorme eisen gesteld aan ouders. En hoewel zelfzorg niet voor alles de oplossing is, blijkt uit onderzoek dat ouders die goed voor zichzelf zorgen, hun mentale gezondheid verbeteren en vermoeidheid verminderen.

Als je goed voor jezelf zorgt, kun je rustiger, consequenter en postiever opvoeden. Dat kan een enorme invloed hebben op kinderen.

Toch vinden veel ouders het moeilijk om voldoende tijd en energie te vinden om voor zichzelf te zorgen.

Uit een onderzoek onder Australische ouders in 2022, blijkt dat drie op de vijf ouders niet regelmatig iets doen om te ontspannen of nieuwe energie op te doen. Twee op de vijf ouders voelen zich zó moe, dat ze niet de ouder kunnen zijn die ze graag zouden willen zijn. En bijna de helft van de ouders die meededen aan het onderzoek, vinden dat ze niet genoeg tijd hebben voor alles wat gedaan moet worden.

Met veel verplichtingen is het heel begrijpelijk dat zelfzorg voelt als het zoveelste punt op je to-do-lijst.

En zet jij meestal anderen op de eerste plaats? Dan voel je je mischien schuldig om tijd te nemen voor jezelf.

NIEUWE IDEEËN VOOR GOED VOOR JEZELF ZORGEN

Het goede nieuws is dat goed voor jezelf zorgen niet heel ingewikkeld hoeft te zijn. Het hoeft ook geen dure investering te zijn. Of iets dat veel tijd kost en je ook nog in je toch al overvolle agenda moet zien te proppen.

Kijk wat er lukt, van moment tot moment, van dag tot dag, om fysiek, emotioneel, mentaal en sociaal voor jezelf te zorgen.

Wat heb je nodig om te ontspannen? Wat heb je nodig om weer op te laden? Wat heb je nodig om je rustig te voelen? Als je die behoeften opsplitst in korte haalbare momenten of activiteiten, wordt het gemakkelijker.

Ga door met wat je al voor jezelf doet. Tenslotte ben je zélf de expert en weet jij wat voor jou werkt.

Hier zijn een paar tips om te beginnen.

WEES LIEF VOOR JEZELF

Het ouderschap zorgt voor veel bijzondere momenten. Maar waarschijnlijk voel je je ook wel eens moedeloos of ben je kritisch op jezelf. Goed voor jezelf zorgen lost niet alles op, maar het kan wel voorkómen dat je innerlijke criticus het overneemt en je steeds negatievere gedachten krijgt.

En als jij liever bent voor jezelf, dan helpt dat je kinderen ook. Zij leren dan ook om minder kritisch op zichzelf te zijn en meer ontspannen te blijven als iets niet lukt. Kortom: zelfzorg kan je helpen om een positieve en rustige ouder te zijn. En daarmee geef je een voorbeeld aan je kinderen hoe zij goed voor zichzelf kunnen zorgen.

Wat werkt goed voor jou? Ga daarmee verder. En in plaats van grote veranderingen invoeren, kun je zelfzorg op kleine momenten in je leven inpassen.

Stel je eens voor wat die momenten kunnen betekenen voor jou... en voor je kinderen.

Lees nog een blog over dit onderwerp.

Krijg meer vertrouwen in opvoeden en help je kind zich te ontwikkelen. Dat is gemakkelijker met positieve opvoedstrategieën.