Mijn kind heeft driftbuien

Positief Opvoeden geeft jou opvoed­ondersteuning

Driftbuien

Ogenschijnlijk uit het niets wordt jouw kind hysterisch. Driftbuien, twee-is-nee, of ook wel peuterpuberteit genoemd. De eerste keer dat je kindje een driftbui krijgt, kun je daar enorm door worden verrast. Misschien ben je zelfs met stomheid geslagen door het gedrag van je peuter, vooral wanneer de driftbui zich in het openbaar voordoet. Een stampvoetend kind in het openbaar vervoer, of een woedeaanval in de supermarkt, dat wil je als ouder graag voorkomen. Hoe ga je om met de driftbui van jouw dreumes? Hoe kun jij je peuter kalmeren?

Wat zijn driftbuien?

  • Een driftbui is een hevige en impulsieve vorm van boosheid
  • Driftbuien bij peuters lijken vaak uit het niets te komen
  • Soms duren ze 20 seconden, maar ze kunnen uren aanhouden
  • Je kind kan gaan gillen, stampvoeten, over de vloer rollen of de adem inhouden
  • Een driftbui kan ook zo weer over zijn

Waarom hebben kinderen driftbuien?

Driftbuien doen zich voor wanneer een kind boos of gefrustreerd is. Zodra je kind gaat lopen wil het graag zelf bepalen wat er gebeurt. Als het dan even tegenzit vinden kinderen het moeilijk om deze tegenslag te verwerken. In deze fase kunnen kinderen veeleisend en koppig zijn, of niet mee willen werken.

Peuters raken gefrustreerd wanneer:

  • De dingen niet gaan zoals ze verwacht hadden
  • Ze vermoeid zijn
  • Er 'nee' tegen ze wordt gezegd
  • Ze een moeilijke taak niet kunnen uitvoeren
  • Temperamentvolle kinderen hebben vaker last van driftbuien

Het oplossen van driftbuien bij je kind gaat niet vanzelf

Driftbuien worden heftiger en komen vaker voor wanneer je daar als ouder niet juist op reageert. Het herkennen van probleemsituaties, en daar goed mee leren omgaan, is nodig om erger te voorkomen. Driftbuien komen vaak voor bij 2-jarigen, maar met de juiste aanpak veel minder wanneer je kinderen ouder zijn. Voorkom dat je 3- of 4-jarige nog met regelmaat een driftbui heeft.

Positief Opvoeden Online helpt ouders wereldwijd succesvol omgaan met driftbuien

Met Positief Opvoeden Online krijg jij een gereedschapskist vol opvoedstrategieën. Direct toepasbare tips en tactieken, voor iedere opvoedsituatie. Positief Opvoeden is wetenschappelijk onderbouwd en helpt je zoals jij dat wilt.

Wat is Positief Opvoeden?

Positief Opvoeden werkt volgens de Triple P-methode (Positive Parenting Program). Jij bepaalt zelf welke normen en waarden in jouw gezin belangrijk zijn. Positief Opvoeden biedt jou vaardigheden om deze normen en waarden te bereiken. Je leert eenvoudige manieren om ervoor te zorgen dat je kind zich gedraagt zoals jij wilt.

Lees meer over Positief Opvoeden >