blog_blond_mother_kisses_teenage_daugher_outside_waring_warm_sweaters_720x530.webp

Sociaal betrokken tieners

Tieners zijn meer gericht op leeftijdgenoten en brengen meer tijd buitenhuis door dan jongere kinderen. Door sociale media is hun wereld ook veel groter geworden dan vroeger. Sociale betrokkenheid bij leeftijdgenoten, andere mensen én de maatschappij is heel belangrijk voor het welzijn en de toekomst van tieners.

Sociale betrokkenheid van tieners stimuleren op 6 manieren

Sociale betrokkenheid kan op verschillende manieren gestimuleerd worden. Als ouder kun je je tiener daarbij ondersteunen.

1. Zelfverzekerd zijn

Zelfverzekerd zijn versterkt het gevoel van eigenwaarde en zorgt dat tieners een goed gevoel hebben over zichzelf en hun vaardigheden. Hierdoor is het gemakkelijker voor hen om vrienden te maken en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Het helpt tieners ook om een duidelijk beeld te krijgen van wie ze zijn, wat ze willen én wat ze niet willen. Dit helpt hen om de druk van leeftijdsgenoten te weerstaan om deel te nemen aan gevaarlijk of illegaal gedrag. Het bevordert ook een positieve levenshouding die beschermt tegen depressieve gevoelens.

Als ouder kun je de zelfverzekerdheid van je tiener stimuleren door thuis een rustige en voorspelbare omgeving te creëren, gezond te eten, veel samen te lachen en te ontspannen, positief te reageren op ideeen van je tiener, je tiener te stimuleren zijn eigen mening te geven en mee te laten beslissen over gezinszaken.

2. Sociale vaardigheden

Sociale vaardigheden helpen tieners om vrienden te maken en om goed met anderen om te gaan in allerlei situaties.

Dit helpt hen ook om in de toekomst een positieve relatie te ontwikkelen met een partner. Tieners kunnen ondersteuning nodig hebben bij hoe ze zich in nieuwe situaties kunnen gedragen en wat ze kunnen zeggen.

Als ouder kun je je tiener helpen door samen nieuws of films te kijken en te praten over hoe mensen zich gedragen. Ook kun je je tiener uitdagen bijvoorbeeld door je tiener te laten bestellen in een restaurant of telefonisch informatie op te vragen over een bepaald product. Als je tiener een nieuwe situatie heeft meegemaakt kun je nabespreken hoe dat is gegaan.

3. Vooruit plannen

Tieners willen vaak deelnemen aan activiteiten die volgens ouders risico’s hebben zoals feestjes, festivals of late films in de bioscoop. Vooruit plannen kan tieners voorbereiden op onverwachte dingen en kan zowel ouders als tieners meer vertrouwen geven dat de activiteit met minder risico’s zal verlopen.

Bij vooruit plannen is het belangrijk dat je als ouder je echte zorgen uitspreekt en bereidt bent, mits er een goed plan is, je tiener toestemming te geven deel te nemen aan de gewenste activiteit. Vooruit plannen kan alleen als je goede informatie hebt. Vraag je tiener daarom informatie te verzamelen bijvoorbeeld over de locatie, tijd etc.

Stel je tiener vragen over mogelijke problemen zoals: de batterij van je telefoon is leeg, je vrienden besluiten naar een andere plek te gaan of je mist de laatste bus. Laat je tiener oplossingen bedenken. Bespreek na afloop van een activiteit wat er goed en minder goed is gegaan.

4. Afspraken nakomen

Het nakomen van afspraken is een belangrijke vaardigheid die samen hangt met verantwoordelijkheidsgevoel. Mensen stellen het erg op prijs als je afspraken nakomt zoals op tijd komen of iemand bellen als je dat beloofd hebt.

Als ouder kun je praten met je tiener over het belang van afspraken nakomen. Ook door zelf het goede voorbeeld te geven kunnen tieners dit leren. Je kunt je tiener helpen vooruit te denken door vragen te stellen zoals: Wat zou er gebeuren als je te laat komt? Als tieners afspraken bewust niet willen nakomen. Spreek dan je eigen norm duidelijk uit naar je tiener. Bijvoorbeeld als je tiener niet naar een sporttraining gaat kun je zeggen dat het team zich in de steek gelaten kan voelen.

5. Contacten onderhouden

Contacten onderhouden helpt om persoonlijke relaties te behouden en hechte vriendschappen te stimuleren. Tieners kunnen het contact met vrienden verliezen of niet meer betrokken zijn bij een groep of club. Maar mensen hebben contacten met andere mensen nodig, het beschermt tegen depressie en angst.

Stimuleer je tiener daarom om contacten met familie en vrienden te onderhouden bijvoorbeeld bij verjaardagen of feestdagen. Help je tiener bij het maken van afspraken en sta open om vrienden bij je thuis te ontvangen.

6. Voor anderen zorgen

Goede sociale relaties opbouwen betekent geven en nemen, zodat er een goed evenwicht is. Tieners vinden het vaak moeilijk om zichzelf in te leven in de ander. Tieners laten beseffen dat ze ook in een situatie terecht kunnen komen waarin ze hulp nodig hebben, verhoogt de kans dat ze meer bereid zijn om anderen te helpen. Dit is belangrijk om een samenleving te bouwen waarin mensen elkaar helpen.

Ga op zoek naar situaties waarin jij als ouder anderen kunt helpen, zodat je tiener dit voorbeeld ziet. Tieners zullen dan meer geneigd zijn om zelf ook anderen te helpen.

Meer weten?

Dit artikel hoort bij een Triple P Lezing: Sociaal Betrokken Tieners.

Wil je meer horen over het stimuleren van sociaal gedrag van tieners en met andere ouders uitwisselen over hun ervaringen? Kijk dan waar binnen je gemeente de Triple P Lezingen worden uitgevoerd.