img-hero-hubmoment-july-NL-720x530px.png

Omgaan met verveling in de vakantie… zonder teveel schermtijd!

Ja, het is zomervakantie! De eerste dagen zijn kinderen en tieners vaak heel opgelucht. Eindelijk het einde van een stressvol jaar. Ouders kunnen soms ook opgelucht ademhalen zonder de druk van ochtendstress en gedoe met huiswerk.

Maar het duurt vaak niet lang voordat kinderen het gevoel krijgen dat er niets te doen is. Soms zijn er geen vrienden en activiteiten om hun tijd mee op te vullen. De meest logische optie kan dan zijn: computers, tv en andere schermen.

Waarschijnlijk stopt hierdoor het geklaag van kinderen dat ze zich vervelen, maar hele dagen en soms halve nachten achter een scherm is niet goed voor de fysieke en mentale gezondheid van kinderen en tieners.

WAT DOE IK ALS MIJN KINDEREN ZEGGEN DAT ZE ZICH VERVELEN?

Is het de taak van ouders om een oplossing te bedenken als kinderen klagen dat ze zich vervelen? Of als ze zeggen dat er niets is om te doen?

Nou, ja en nee. Voor een gezonde ontwikkeling van je kind of tiener, probeer je te zorgen voor een goede balans. Kinderen die zich vervelen vinden het soms moeilijk om zelf te bedenken wat ze kunnen doen. Je kunt dan helpen bij het vinden van boeiende activiteiten. Het is ook een kans om nieuwe dingen te leren en leuke dingen te doen, die ze op school nooit doen.

Aan de andere kant, het is niet realistisch en niet goed voor kinderen als je de rol van fulltime entertainer op je neemt. Het is ook een valkuil om veel geld uit te geven aan dure uitjes als kinderen zich vervelen. Dat hoeft helemaal niet.

Krijg extra tips en strategieën. Start Positief Opvoeden Online.

HELP JE KINDEREN OM BELANGRIJKE LEVENSVAARDIGHEDEN TE LEREN

Je wilt je kinderen dus stimuleren om boeiende activiteiten te gaan doen, door hen materialen aan te bieden en hen misschien op gang te helpen als ze hulp nodig hebben. Je wilt hen ook leren om zichzelf te vermaken en zelfstandigheid te ontwikkelen. 

Kunnen genieten van het alleen-zijn, is een levensvaardigheid. Dit kan kinderen zelfs helpen om ongezonde vriendschappen en relaties te voorkomen, ook als ze ouder zijn. Kunnen genieten van je eigen gezelschap betekent dat je niet de overtuiging hebt dat samenzijn met iemand – wie dan ook – beter is dan alleen zijn.

Achter een scherm zitten kan snel verslavend worden. Help je kinderen om dat te herkennen. Stel grenzen en geef zelf het goede voorbeeld. (Als je wilt, kun je hulp inschakelen van Positief Opvoeden, Triple P.)

TIPS VOOR FIJNE VAKANTIES

  • Meteen aan het begin van de vakantie kan het helpen om naar de bibliotheek te gaan of een tweedehands winkel voor een paar boeken en knutselspullen.

  • Maak een ‘vakantie-doe-lijst’. Probeer tenminste twintig ideeën op de vakantie-doe-lijst te schrijven, met zeker de helft ervan die geen geld kosten. Je kunt online zoeken naar gratis activiteiten, zoals sporten, koken, hutten bouwen, natuuractiviteiten, enz. Betrek je kinderen bij het verzinnen en zoeken naar ideeën en laat hen meedenken!
  • Misschien ontdek je wel dat klusjes als foto’s uitzoeken, de auto wassen of spiegels schoonmaken ideeën van kinderen zijn die ze leuk vinden! Hang de lijst op de koelkast. Zodra je de woorden hoort “Ik verveel me”, laat je je kinderen op de lijst kijken. Als ze niets kunnen vinden dat ze leuk vinden, kun jij iets voor hen kiezen of een ander klusje laten doen. (Het voorstel om een ander klusje te doen, kan ervoor zorgen dat ze zich ineens niet meer vervelen!)

  • Op deze manier leer je kinderen dat als ze zich vervelen, ze zelf kunnen verzinnen wat ze vervolgens gaan doen. Dat is beter dan dat je het steeds oplost, door hen elke dag mee te nemen naar iets leuks.

  • Tegelijkertijd kunnen vakanties ook een geweldige kans zijn om de relaties in het gezin te versterken en samen dingen te doen, zoals spelletjes spelen of ergens naar toe gaan. Probeer tijd vrij te maken om als gezin quality time door te brengen samen.

Geniet ervan… voordat je het weet, begint de school weer!