Blog_input_TripleP_Article3_PeakMomentMay_AU_UK_US.jpg

Kinderen helpen om positief te zijn over de toekomst

Voor het geval je het nog niet had gemerkt: we hebben de laatste tijd veel veranderingen meegemaakt! Vooral het tempo van technologische veranderingen is versneld. En door de wereldwijde coronapandemie is dit nóg sneller gegaan. Veel mensen zijn online gaan werken en kinderen gingen virtueel leren. Door al deze veranderingen kunnen kinderen en tieners nerveus of angstig zijn geworden. Ze vragen zich af hoe dit hun toekomst zal beïnvloeden. Als ouders kunnen we onze kinderen helpen om met deze gevoelens om te gaan. Omgaan met emoties zoals angst, heeft deels te maken met onze gedachten. We kunnen de manier waarop we denken over uitdagingen veranderen. Dat helpt kinderen op dit moment, maar ook op de lange termijn.

WAT DE GESCHIEDENIS ONS LEERT OVER VERANDERING

Laten we eerst eens wat teruggaan in de tijd. We hebben altijd te maken gehad met veranderingen in de wereld. Een paar duizend jaar geleden zorgden veranderingen voor een beter georganiseerde voedselproductie. Mensen gingen handelen. Kunst, taal en cultuur ontwikkelden zich vanaf het moment dat werken meer gespecialiseerd werd. Door nieuwe uitvindingen groeiden de nederzettingen en veranderde het reizen. En zo staat de geschiedenis bol van grote veranderingen. Na verloop van tijd gaan mensen zich aanpassen aan veranderingen.

Moeilijke omstandigheden kunnen zelfs positieve gevolgen hebben. Nu staan we weer voor nieuwe uitdagingen. Maar ook nu kunnen mensen zich op een positieve manier aanpassen.

 

Help je kind bij het omgaan met emoties. Lees meer over veerkracht.

DAT BRENGT ONS BIJ...

We leven in een technologische revolutie. Ook wij moeten ons aanpassen aan de veranderingen die de coronacrisis met zich meebrengt. We waren al alert op onderwerpen als schermtijd en cyberpesten. Nu zien we nog meer hoe technologie van invloed kan zijn op werk, het leven en relaties. Veranderingen zijn moeilijk te voorspellen, dus moeten we een balans vinden. Dat betekent ook dat we onze kinderen leren hoe ze mogelijke dreigingen zoveel mogelijk kunnen vermijden. En hoe ze daarmee om kunnen gaan. Tegelijkertijd kunnen we hen stimuleren om uitdagingen op te lossen. Een positieve benadering helpt kinderen de toekomst met optimisme tegemoet te zien, niet met angst. Naast risico's zijn er ook veel kansen. Dat is leuk!

LEREN VAN RECENTE GEBEURTENISSEN

Tijdens de coronacrisis hebben we geleerd om te blijven hopen op een betere toekomst, zelfs in moeilijke tijden. We leren allemaal en we laten onze kinderen zien hoe we met verandering omgaan. We ontwikkelen meer emotionele veerkracht. We helpen de mensen om ons heen, maar we zijn ook zelfredzaam… en creatief! We blijven hoopvol en bedenken manieren om problemen en uitdagingen op te lossen. We laten onze kinderen ook zien hoe belangrijk het is om plezier te beleven aan eenvoudige dingen, zoals een wandeling maken en het wat rustiger aan doen. Schermen kunnen geweldig zijn, maar gezonde grenzen en een goede balans zijn heel belangrijk.

KINDEREN HELPEN OM POSITIEF MET VERANDERINGEN OM TE GAAN

Hoe kunnen ouders hun kinderen voorbereiden op nieuwe apparaten, software en innovaties? Leer kinderen omgaan met veranderingen, want veranderingen zijn onvermijdelijk. Help hen die vaardigheden door te geven aan de volgende generatie. Laat je niet verleiden om nieuwe technologie te negeren. Ga in plaats daarvan samen met kinderen nieuwe mogelijkheden leren en ontdekken. Vraag hen om te laten zien hoe iets werkt. Stimuleer hen om belangrijke vragen te stellen, zoals wie de nieuwe innovaties bedacht hebben (en wie ervan profiteren als ze zich aanmelden). Laat hen zoeken naar mogelijkheden om te leren en creatief te zijn.

Help hen ook om de wereld te verkennen zonder scherm. Bedenk leuke activiteiten die je als gezin samen kunt doen. Help je kinderen interesses en hobby's te ontwikkelen. Leer ze praktische vaardigheden, zoals koken en eenvoudige huishoudelijke klusjes. Naarmate ze ouder worden, is het ook goed om te leren hoe ze zich in verschillende sociale situaties kunnen gedragen. Positieve opvoedingsstrategieën helpen hierbij, dus vraag om hulp als je graag wat nieuwe ideeën wilt.

Het is begrijpelijk dat kinderen en tieners zich zorgen maken na een moeilijk jaar. Ook wij als ouders weten vaak niet precies wat er gaat gebeuren. Maar er is iets dat we kunnen doen. We kunnen bij onze kinderen een gevoel van optimisme stimuleren, zodat ze positief op uitdagingen reageren, wat de toekomst ook brengt.