mother and daughter talk together

Een voorbeeld geven van omgaan met heftige emoties

Kleine kinderen kunnen het gemakkelijk te koud of te warm krijgen. Dat komt omdat ze hun lichaamstemperatuur nog niet goed zelf kunnen regelen. Het duurt even voordat het lichaam, de hersenen en alle zenuwen, spieren en systemen die daarbij betrokken zijn, zich hebben ontwikkeld. En in de tussentijd moeten ouders hun jonge kinderen helpen om het niet te warm en niet te koud te krijgen. ("Ja, je moet een jas aandoen!")

Het lichaam op een regelmatige temperatuur houden, heeft te maken met de lichamelijke ontwikkeling. Het is niet iets dat kan worden geleerd of geoefend. Maar het reguleren van emoties is wél iets wat kinderen en tieners actief kunnen leren, met jouw hulp.

LEREN DOOR TE KIJKEN - Wat leren kinderen van jou?

Kinderen kijken van nature op naar mensen in hun omgeving - letterlijk en figuurlijk. Ouders zijn rolmodellen voor hun kinderen, of ze dat nu beseffen of niet. Zo leren volwassenen hun kinderen van alles en nog wat (ook als ze dat niet willen). Als je jouw kind laat zien hoe het zijn of haar tanden moet poetsen, doe je dat bewust. Maar hoe werkt dat bij je houding, je overtuigingen en manieren van reageren? Kinderen kunnen heel snel dezelfde manier van reageren overnemen, zonder dat volwassenen zich daarvan bewust zijn. Dat geldt ook voor het reageren op heftige emoties.

Denk de afgelopen week eens terug aan de momenten waarop je je geërgerd, bezorgd of gestrest voelde. Wat hebben je kinderen gemerkt? Het is normaal en gezond voor kinderen om te zien dat ouders deze emoties af en toe voelen. Er zijn wel verschillende manieren waarop dit eruit kan zien. Het helpt kinderen het meest als ze zien dat ouders emoties op een goede manier uiten en er rustig en constructief mee omgaan. Daar kunnen we zelf aan werken. Dat lukt misschien niet altijd, maar we kunnen het wel steeds opnieuw proberen.

HET KOST TIJD OM MET EMOTIES OM TE LEREN GAAN

Kinderen helpen om met onprettige emoties om te leren gaan, is geen eenmalig gesprek. Het zijn een aantal vaardigheden die we onze kinderen op verschillende manieren, herhaaldelijk en gedurende een lange periode willen leren. Wanneer je zelf goed kunt omgaan met moeilijke emoties, kan je kind zien hoe jij dat doet. Zo ziet en leert je kind hoe hij of zij het zelf ook kan doen. (Leren accepteren dat kinderen deze emoties hebben en hen stimuleren erover te praten, is ook belangrijk.)

Niemand van ons reageert altijd goed op elke situatie en we kunnen altijd nieuwe manieren leren om met situaties om te gaan. Als je iets wilt veranderen, is er één ding dat echt helpt. Dat is beter begrijpen hoe gedachten en gevoelens met elkaar te maken hebben.

 

Help je kind bij het omgaan met emoties. Lees meer over veerkracht.

GEEF HET GOEDE VOORBEELD DOOR FLEXIBELER TE LEREN DENKEN

Leren om positiever te denken, kan het ouderschap - en het leven - een stuk fijner maken. Flexibel denken begint met bewust zijn van de gedachten die door je hoofd gaan, vooral wanneer dingen niet helemaal volgens plan verlopen.

Stelt je eens voor hoe je je zou voelen als je niet uitgenodigd bent voor een online evenement van een vriend of familielid, zonder te weten waarom. Je zou boos of verdrietig kunnen worden als je gelooft, of jezelf ervan overtuigt, dat je met opzet bent buitengesloten. Maar wat als je later hoort dat de uitnodiging naar het verkeerde e-mailadres is gestuurd?

Met andere woorden, er is een verband tussen gedachten en gevoelens. Wat je denkt over waarom iets gebeurt, kan een sterke emotionele reactie oproepen. De sleutel is om jezelf de vraag te leren stellen: "Wat vertel ik mezelf? Wat denk ik?". Afhankelijk van hoe je over een situatie denkt, kun je te heftig reageren en iets zeggen of doen waar je later spijt van krijgt. En hoewel kinderen je gedachten niet kunnen lezen, zien en horen ze wel wat je doet en zegt.

Het is niet zozeer wát er gebeurt, maar hoe je erover denkt. Jouw gedachten bepalen hoe je je voelt. Flexibel leren denken en andere redenen vinden voor wat er is gebeurd, kan echt helpen.

Als je dit begrijpt, kun je ermee oefenen. Dit kan helpen om rustig met situaties om te gaan. Je kunt het aan je kinderen leren. Je kunt ook proberen bewuster te worden van het voorbeeld dat je aan hen geeft. Perfectie is niet mogelijk, maar positieve veranderingen wel. Dit is één van de manieren waarmee je jouw kinderen kunt helpen bij het leren omgaan met hun emoties als ze ouder worden.