iStock-1337324283.jpg

Goed voor jezelf zorgen: realistische ideeën voor drukke ouders

Dat goed voor jezelf zorgen belangrijk is, horen we steeds vaker om ons heen. Maar als je druk bent met alle eisen die aan je gesteld worden als ouder/verzorger, kan het toch voelen alsof dat niet haalbaar is. Als je veel aan je hoofd hebt, is het begrijpelijk dat je niet meer aan zelfzorg toekomt.

Aan de andere kant is goed voor jezelf zorgen juist cruciaal om je rustiger en positiever te voelen. Het verbetert ook je interactie met je kinderen.

Maar hoe doe je dat dan? Want ook als je beseft hoe belangrijk het is om genoeg tijd te nemen voor jezelf, lukt dat vaak niet door je drukke leven.

Het goede nieuws is: het hoeven geen grote veranderingen te zijn.

Je kunt ook langzaam en in kleine stappen je dagelijkse routine aanpassen. Kleine aanpassingen doen waardoor jij toekomt aan je eigen behoeften. Kleine aanpassingen die jou helpen om je goed te voelen.

Hier zijn een paar tips om jouw zelfzorg te verbeteren.

WELKE TIPS PASSEN BIJ JOU?

Fysieke zelfzorg:

Je hoeft niet perfect te eten of dagelijks te sporten om je lichaam gezond te houden. Je kunt al goed voor jezelf zorgen door kleine veranderingen aan te brengen die goed voelen en in je dagritme passen.

Dat kan een paar keer stretchen zijn in de ochtend, vroeg opstaan voor een rustig kopje koffie of thee, even wandelen, een paar keer diep ademhalen, tijd doorbrengen met een huisdier, de tijd nemen voor een douche of de slaaptijden van je gezin aanpassen, zodat iedereen uitgeruster wakker wordt.

Begin klein. Langzaamaan kunnen zulke activiteiten en keuzes leiden tot nieuwe positieve gewoonten.

Emotionele en mentale zelfzorg:

Emotionele zelfzorg is misschien minder bekend, maar is een net zo belangrijke vorm van zelfzorg. Vooral in de stressvolle wereld van nu, is het belangrijker dan ooit.

Ouderschap brengt vaak veel emoties met zich mee. Stress, frustratie, vermoeidheid, uitputting en woede zijn normaal. Het is belangrijk om die emoties te accepteren en te begrijpen, zodat je er rustig en constructief op kunt reageren.

Kinderen leren veel door te kijken. Ze zien hoe jij omgaat met je emoties en hoe je reageert. Als jij je bewust bent van je gevoelens, begrijpt waar ze vandaan komen en er goed mee omgaat, dan helpt dat jouw kinderen om hun eigen onprettige gevoelens op een gezonde manier te uiten.

Als het tegenzit of als het allemaal veel is, benoem dan naar jezelf dat het inderdaad veel is of zwaar voelt. Dat hoort er ook bij. Bovendien is een dip in je zelfvertrouwen of twijfelen aan jezelf heel normaal. Besef dat je niet alleen bent; contact opnemen met anderen, hulp vragen en geholpen worden als dat nodig is, is normaal en gezond.

Hier zijn nog een paar andere tips om te overwegen:

  • Probeer mindfulness: neem even rust, haal diep adem en focus op het hier en nu, op het huidige moment
  • Praat met een vriend(in) of familielid over je gevoelens
  • Denk na over je grenzen: doe je teveel? Heb je teveel ‘op je bord’?
  • Is er iets waar je je vaak aan irriteert? En waardoor je meteen uitvalt? Probeer het eens op te merken en pauzeer dan even. Bedenk eerst rustig hoe je kunt/wilt reageren in plaats van meteen te reageren op zo’n trigger.

Goed voor jezelf zorgen versterkt ook je mentale welbevinden, zoals omgaan met emoties, stress en uitdagingen.

Heb je na een lange dag het gevoel dat al je energie op is? Je kunt je mentale welbevinden verbeteren door buiten een wandeling te maken, met een vriend(in) te praten, een boek te lezen, je aan te sluiten bij een bepaalde groep, iets nieuws te leren, meer te slapen of goed te eten. Wat past er bij jou? Wat zou voor jou goed kunnen werken?

De kleine dingen die je doet om je mentale welbevinden te verbeteren, kunnen een groot verschil maken. En het kan je kinderen stimuleren om hetzelfde te doen.

Sociale zelfzorg:

Sommige ouders voelen zich alleen of eenzaam en missen contact met andere mensen. Soms besteden ze minder aandacht aan hun sociale contacten, omdat ze het zo druk hebben met de behoeften en agenda’s van alle gezinsleden.

Sociale zelfzorg betekent echt niet dat je de hele tijd iets met anderen moet doen. Even een uurtje koffie drinken met een vriend(in), iemand bellen om bij te praten of een evenement bijwonen bijvoorbeeld. Wat zou je kunnen proberen? Sociale zelfzorg kan ook betekenen dat je wat vaker tijd doorbrengt met mensen die je zelfvertrouwen een oppepper geven en die je helpen om je goed te voelen. Als je dit doet, geeft dat kinderen weer de kans om de waarde van sociale zelfzorg te zien en hiervan te leren.

JEZELF WEER OPLADEN

Ken je de uitspraak: ”You can’t pour from an empty cup”? Je kunt niet goed voor een ander zorgen, als je niet eerst goed voor jezelf zorgt.

Dus gaat het je lukken om prioriteit te geven aan korte activiteiten die jou helpen ontspannen, opladen en die je energie geven? Zou je dan meer positieve energie hebben om aan je kinderen te geven?

Zelfzorg hoeft niet eens veel tijd in beslag te nemen. Iets kleins dat je doet om voor jezelf te zorgen, kan al een groot verschil maken in hoe je denkt, hoe je je gedraagt en hoe je reageert als iets tegenzit.

Er is niet één oplossing wat werkt. En wat voor jou werkt, werkt misschien niet voor anderen. Net als bij opvoeden, kun je zelf kiezen welke vorm van zelfzorg het beste werkt voor jou en je gezin. En je hoeft het niet altijd goed te doen. Dat kan ook niet, want soms loopt het anders in het leven dan je had verwacht.

Door zelfzorg in je leven toe te passen, geef je ook daarin weer het goede voorbeeld aan je kinderen. Zij kijken en leren van jou. Ze leren hoe je gesprekken voert, problemen oplost en met stress omgaat.

En als jij eerst goed voor jezelf zorgt, is het een win-win voor iedereen!

Krijg meer vertrouwen in opvoeden en help je kind zich te ontwikkelen. Dat is gemakkelijker met positieve opvoedstrategieën.