Mijn kind heeft slaapproblemen

Positief Opvoeden geeft jou opvoed­ondersteuning

Slaapprobleem

Wanneer kinderen regelmatig uit bed komen of hevig protesteren bij het slapen gaan, is dit al snel heel vervelend. Een goede nachtrust helpt je kind aan voldoende energie voor de activiteiten van de volgende dag. Ook jij als ouder hebt behoefte aan een rustige nacht en af-en-toe wat tijd voor jezelf, zonder kinderen. Het aanleren van een duidelijk slaapritueel kan moeilijk zijn, maar alle kinderen kunnen een eigen spaappatroon ontwikkelen.

Wat zijn slaapproblemen?

  • Je kindje slaapt heerlijk in jouw armen, maar moeilijk in het eigen ledikant
  • Je peuter treuzelt, protesteert of weigert bij het naar bed gaan
  • 's Nachts wakker worden en bij ouders in bed willen slapen
  • Alle gewoonten die zelfstandig slapen in de weg staan.

Waarom hebben kinderen slaapproblemen?

Voor kinderen is het ontwikkelen van een gezond en zelfstandig slaappatroon een belangrijk doel. Een vast en rustig bedtijdritueel is hierbij erg belangrijk. Je kind kan ook bang zijn of nog erg druk van een spel of activiteit.

Kinderen slapen slechter wanneer:

  • Ze niet goed zijn voorbereid op het naar bed gaan
  • Je kinderen niet stimuleert om rustig te gaan slapen
  • Je peuter geen eigen slaappatroon heeft ontwikkeld
  • Er geen prettige slaapplek is

Het oplossen van slaapproblemen bij je kind gaat niet vanzelf

Slaapproblemen worden groter en komen vaker voor wanneer je hier als ouder niet juist op reageert. Het herkennen van ongewenst gedrag, en daar goed mee leren omgaan, is nodig om je kind een goed slaappatroon aan te leren. Voorkom dat je peuter vaak uit zijn bed komt of protesteert bij het slapen gaan.

Positief Opvoeden Online helpt ouders wereldwijd succesvol omgaan met slaapproblemen

Met Positief Opvoeden Online krijg jij een gereedschapskist vol opvoedstrategieën. Direct toepasbare tips en tactiek, voor elke opvoedsituatie. Positief Opvoeden is wetenschappelijk onderbouwd en helpt je zoals jij dat wilt.

Wat is Positief Opvoeden?

Positief Opvoeden werkt volgens de Triple P-methode (Positive Parenting Program). Jij bepaalt zelf welke normen en waarden in jouw gezin belangrijk zijn. Positief Opvoeden biedt jou vaardigheden om deze normen en waarden te bereiken. Je leert eenvoudige manieren om ervoor te zorgen dat je kind zich gedraagt zoals jij wilt.

Lees meer over Positief Opvoeden >